8 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ИНВЕСТИРАТЕ ВО МАКЕДОНИИЈА

8 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА ИНВЕСТИРАТЕ ВО МАКЕДОНИИЈА   Според владиниот сајт за промовирање на Македонија како дестинација за инвестирање, ви претставуваме неколку причини зошто идните претприемачи би инвестирале во Македонија: Предност од стратешката географска позиција, наоѓајќи се на крстосницата на 2 главни европски транспортни коридори;   Високо либерализирана политика за надворешна трговија и има потпишано […]

Основај нова фирма во Македонија со помош на професионалци

Основај нова фирма во Македонија за само еден ден со помош на професионалци Имаш бизнис идеја? Се двоумиш дали да започниш сопствен бизнис? Се прашуваш како да дојдеш до почетни финансиски средства за почеток на бизнисот? Имаш други неодговорени прашања?   Доколку имате дилема/ неразјаснети прашања околу основање на нов бизнис а имате бизнис идеја, […]

Обврски за компаниите за усогласување со новиот Закон за заштита на лични податоци

Обврски за компаниите за усогласување со новиот Закон за заштита на лични податоци Со Законот за заштита на лични податоци кој е објавен во Службен весник на РСМ бр. 42/20, даден е рок на компаниите да ги усогласат правилата и процедурите за заштита на личните податоци од една и пол година. Тој рок истече на […]

Владата на РСМ на 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19

Владата на РСМ на 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19 Владата на Република Северна Македонија на редовната 99-та седница ги донесе најновите мерки, протоколи препораки за заштита на здравјето на населението од КОВИД-19, кои започнуваат да важат од 18.08.2021 година, врз основа на препораките од […]

Регистрација на даночен обврзник и отворање на бизнис во македонија – од аспект на даночните огани

Регистрација на даночен обврзник и отворање на бизнис во македонија – од аспект на даночните огани При отпочнување на вашиот бизнис, најважно е да ја регистрирате вашата дејност во соодветниот основен регистар и да поседувате даночен број, неопходен за учество во платниот промет и кој ќе претставува единствен идентификатор за вашите податоци и даночните постапки […]

Централниот регистар го пушти во употреба регистарот на вистински сопственици

Централниот регистар го пушти во употреба регистарот на вистински сопственици Ви го пренесуваме во целост известувањето на Централниот регистар: Почитувани, Регистарот се воспоставува како производ од интензивната соработка меѓу Централниот Регистар со Управата за финансиско разузнавање, поддржан од Глобалната програма за борба со нелегални финансиски текови при Германското друштво за меѓународна соработка (ГИЗ). Целта на […]

НОВИ УСЛОВИ ЗА МЕРКА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА 14.500

НОВИ УСЛОВИ НА МЕРКАТА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ И МАЈ ВО ИЗНОС ОД 14.500 ДЕНАРИ ПО ВРАБОТЕН АЖУРИРАНО НА 01.05.2020 Владата на РМ на 28.04.2020 година донесе нова Уредбата со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Covid-19, заради исплата на платите за месеците […]

ОБЈАВЕН ЈАВЕН ПОВИК ЗА НОВА БЕСКАМАТНА КРЕДИТНА ЛИНИЈА НА РАЗВОЈНА БАНКА НА РМ COVID2.

ОБЈАВЕН ЈАВЕН ПОВИК ЗА НОВА БЕСКАМАТНА КРЕДИТНА ЛИНИЈА НА РАЗВОЈНА БАНКА НА РМ COVID2. Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје на 24/04/2020 година распиша јавен повик за поднесување на апликации за директно кредитирање на микро, мали и средни претпријатија регистрирани во Република Северна Македонија од Компензационите фондови од странска помош. Ви го пренесуваме во […]

МЕРКА: ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА РАБОТОДАВАЧИТЕ ОД ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ И МАЈ ВО ИЗНОС ОД 14.500 ДЕНАРИ ПО ВРАБОТЕН

МЕРКА: ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА НА РАБОТОДАВАЧИТЕ ОД ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ЗА МЕСЕЦ АПРИЛ И МАЈ ВО ИЗНОС ОД 14.500 ДЕНАРИ ПО ВРАБОТЕН АЖУРИРАНО НА 09.04.2020 Владата на РМ на 09.04.2020 година донесе Уредбата со законска сила за изменување и дополнување на Уредбата за финансиска поддршка на работодавачите од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот […]